onsdag 26 maj 2010

Reinfeldt om skolan

Stockholm, Direkt:
Fredrik Reinfeldt om Ungdomsarbetslösheten och Skolan:

Om man inte har rätt analys har man inte heller rätt lösning. Rätt är att vi har problem med våra yngre, men det betyder inte att vi har problem med ALLA yngre.
Den verkliga utmaningen är att vi fortfarande har en stor andel ungdomar som inte har färdiga betyg från grundskolan och gymnasiet.
Om var fjärde eller var femte elev inte går färdigt skolan så har de inte fått rätt start i livet. Detta är ett problem som vi måste ta på stort allvar.
Det är oftast en del av en problembild - många har också många andra problem, det går alltså inte att lösa med "lite utbildning".
I grunden handlar det om att "läka" och att göra om utbildningssystemet. Det måste ta in bredden som gives av att människor är olika. Utbildningen måste vara så bred att alla kan hitta sin utbildning, praktisk eller teoretisk. Många skoltrötta elever är trötta på dne teoretiska delen, men gillar den praktiska.
Vi måste skapa en skola där också dom här eleverna får utbildning, men då praktiskt. Det måste vara en skola som tänker på fler. Vi vill mäta kunskaper för att ta hand om de unga, hitta kunskapsbrister, ta fram undervisningsstöd för elever som behöver det.
Det tar tid att vända den svenska skolan, det vi inleder nu i skolan kommer att märkas först nästa mandatperiod. Vi kommer at få leva kvar i ett utbildningssystem som inte passar för alla, därför får vi också leva med att många inte mår bra i skolan. men förändringen är på väg.
Vi måste inse att detta är en skör del av en generation som måste få självförtroende att komma vidare i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar