torsdag 20 maj 2010

Kommunens myndighetsutövning för nitisk

Byggentreprenören Håkan Carlsson i Vimmerby fick straffavgift av Vimmerby kommuns tjänstemän för att ha byggt på sin mark, utan att ha rätt sorts bygglov för det hela.
Avgiften var på 10.000 kronor.
Carlsson överklagade till Länsstyrelsen, som säger att nämnden gjort fel som inte gett Carlsson chans att återställa byggnaden.
Summa summarum: När enskild gör fel = böter.
När tjänstemän gör fel = knäpp på näsan. Inget annat.
En gång i tiden fanns enskilt tjänstemannaansvar, bland annat för försäkringskassan, och det borde givetvis komma tillbaka. detta för att stärka den enskildes position gentemot myndigheterna.
Oavsett om det ska kosta att göra fel - åt båda håll - är det anmnärkningsvärt att tjänstemännen på Miljö- och Byggnämnden står så på "fel sida" så att säga.
Man väljer hellre tolkningsföreträde för lagens bokstav, än tolkningsföreträde för en kommuns medborgare.
Det är till och med så i detta fall att man får bakläxa av den myndighet som är satt att granska dom, Länsstyrelsen, för att ha gjort fel!
Det är som om polisen skulle säga till en ordningsvakt att nu gick du för hårt fram...
Kanske ska vi byta ut våra lokala tjänstemän mot tjänstemännen på Länsstyrelsen för de har tydligen en bättre tilkning av lagen, ur medborgarens synvinkel, än kommunen.

Hur svårt kan det vara att ta ett beslut till förmån
för en lokal entreprenör? Varför ska vi vara hårdare i Vimmerby när vi tolkar lagar än man är på Länsstyrslen eller i staten?
Alla lagar tolkas. Så gör man i Tingsrätt dagligen.
Poliser tolkar lagar vid sina nedslag i verkligheten.
Sjukvårdspolitiker tolkar lagar och sätter folk i kö. Vi är skyldiga att hålla dagis till alla, men sätter ändå en kö.
I Vimmerby har vi så nitisk myndighetskontroll att det inte finns en lanthandel med en leverpastej som är skämd i hörnen.
Det har gått för långt och det blir en politisk uppgift att dra tillbaka i tyglarna, omorganisera och se till att avdelningen är underbemannad.
Varför inte slå ihop Miljö- och Byggkontoren i Vimmerby, Västervik och Hultsfred, minska personalen med 30-50% och tvinga dem att prioritera det som är viktigt.

Observera: Jag vill i sammanhanget ha noterat att Håkan Carlsson är med på samma moderata lista som mig till kommunvalet, och självklart ska han leva under samma lagar som vi andra. Jag tror nog också att han tycker det själv. Min åsikt har inte alls med Håkan att göra, utan det upplevs så här av de flesta småföretagare och entreprenörer i landet. Man villha regler som gäller för alla, men eftersom alla regler och lagar tolkas så vill vi också ha tjänstemän som åtminmstone försöker tolka dem till medborgarnas fördel, inte tjänstemän som får påpekanden från Länsstyrelsen att de gjort precis tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar