tisdag 11 maj 2010

Siffror om turism att tolka

Intressanta prtesentationer hölls på Näs i Vimmerby nu vid lunchtid. Dels företagsrankingen i regi av Svenskt Näringsliv, dels besöksnäringens resultat för 2009. Också Handelns Utredningsinstuts lokala undersökning.
Siffrorna är säkert helt rätt, det tvivlar jag inte på - men tolkningen kan diskuteras.
Det gjordes tolkningar om att en nedgång i hotellbeläggningen 2009 med i runda slängar 10% skulle bero på att vi har för få hotellrum och att folk bodde utanför stan i grannkommunerna. Det är nog första gången i Sverige som en nedgång i beläggning har mötts av argumentet att vi har för få rum i klassen 1-4 stjärnor.
En annan tolkning var att vi har ett omsättnmingsutrymme på +76 MIO för restaurangnäringen i stan. Det betyder att hade vi fler restauranger så skulle folk gå ut och spendera 76 MIO kronor mer. Då jämför man köpkraften i Vimmerby mot andra städer.
En helt konstig tolkning i mina öron. Man måste nog gå ut på restaurangerna och kolla prisbild, beläggning etc i verkligheten för att få rätt beslut rörande detta.
I köpkraften har man inte tagtit hänsyn till att vissa städer har "ungdomar" i åldern 19-30 år som har en närmast 100%-ig uteätarkultur medan Vimmerbys befolkning inte direkt innehåller en majoritet av "eftergymnasiala" ungdomar och i den åldergrupps som finns i majoritet i Vimmerby finns inte den "uteätarkulturen" - möjligtvis sommartid då alla 10 restauranger i stan har turistkunder också.
Nja, jag tycker undersökningarna är väldigt bra och vi ska försöka skära ned dem och spalta upp dem, kanske Turistbolaget kan skicka ut dem över mail så vi får se dem. Men att tolka dem rakt av ska man nog passa sig för. Fler variabler måste vägas in för att skingra dimman.

2 kommentarer:

  1. Micke, kul läsning, ja ibland undrar man om de som tar fram dessa siffror har helt missat att det varit en av modern tids värsta kriser... som vi genomlidit under de senaste åren, som delvis involverad i hotellbranschen kan jag bara säga att den nedgång som eventuellt drabbat hotell i Vimmerby enbart beror på att affärsresenärerna blivit färre, och detta skulle inte lösas med fler rum i stan. Nej fram för relevanta siffror som visar verkligheten, vore inte detta något för "hotell föreningen" i Vimmerby att jobba med?

    SvaraRadera
  2. Hej G, tack för din kommentar. Ja, vi diskuterar frågorna i hotellföreningen. Dock, detta är en politisk blogg och jag försöker se frågan ur ett kommunpolitiskt perspektiv. Och det är från den ståndpunkten som jag menar att det kan dras olika slutsatser. Hotellföreningen har säkert en, ALV en annan och Turistbolaget kanske en tredje, handeln en fjärde. Vi får se hur diskussionen förs i framtiden. Också handeln bedömdes efter en generell köpkraftsprofil, att en invånare i Vimmerby var samma som en invånare i exempelvis Stockholm eller Linköping. Just den tolkningen måste kunna diskuteras innan man drar slutsatser.

    SvaraRadera